Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Kadının Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Nadir Bir Kalıtsal Hastalığı Ortaya Çıktı

Birkaç haftadır fiziksel aktiviteler sırasında nefes darlığı yaşayan kadının, geçmişinde koyu renkli idrar ve protez ameliyatları gibi belirtiler bulunmaktaydı. Bu belirtiler, sonradan konulacak teşhis için önemli ipuçları taşıyordu.

Live Science’ta yer alan habere göre; hekimler, kadının kalp fonksiyonlarını ekokardiyogram ve kalp kateterizasyonu ile inceledi ve ciddi aort darlığı tespit edildi. Aort kapakçığı daralmış ya da tıkanmıştı ve bu durum, vücuda oksijenli kan geçişini zorlaştırıyordu.

Açık kalp ameliyatıyla kadının aort kapağı değiştirildi ve 13 gün sonra taburcu edildi. Üç yıl boyunca kalpten kaynaklanan herhangi bir belirti göstermeyen kadının ameliyat sırasında ilginç bir durumla karşılaşıldı… Aort dokusunda siyah pigmentasyon ve kapağın kireçlenmiş bölgelerinde koyu siyah dokular bulundu.

Yapılan mikroskobik incelemede, kahverengi pigment birikimi ve bağışıklık hücrelerinde pigment bulguları görüldü ve kadının nadir bir genetik hastalık olan alkaptonüri hastalığına sahip olduğu belirlendi.

Alkaptonüri, dünyada 100 bin ila 250 bin kişiden birinde görülen genetik bir hastalıktır. HGD adlı gende meydana gelen mutasyonlar, vücuttaki bazı maddelerin parçalanmasını engeller ve homogentisik asit adlı bir yan ürünün birikmesine neden olur.

Bu durum idrarda kararma ve vücutta koyu renkli pigment oluşturarak dokularda kireçlenmeye yol açar. Bazı hastalarda kalp dokularında da bu birikim gelişebileceği için kadının siyahlaşan kalp kapakçığı dikkat çekiciydi.

Hekimler, bu vakayı oldukça ender görülen bir örnek olarak değerlendirirken, kalp cerrahları ve patoloji uzmanlarının elektif kalp ameliyatlarında karşılaşabilecekleri bu nadir durumu bilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, tıbbi bir tavsiye niteliği taşımamaktadır. Metinde yer alan görseller yapay zeka teknolojisiyle oluşturulmuştur.

Related Posts

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Köpek kisti nedir? Karaciğer kist hidatiği hakkında uzman uyarısı

Karaciğer Cerrahisi ve Transplantasyonu Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, halk arasında “köpek kisti” olarak bilinen karaciğer kist hidatiği hastalığına karşı uyardı. Parazitin doğada nasıl bulaştığını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Özellikle hayvancılıkla uğraşan bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.