İstanbul’da Camlar Zangır Zangır Titreyecek

Meteoroloji’den son dakika uyarısı geldi. Yeni soğuk hava dalgası için gün verildi. Yurt genelinde etkili olacak. İller tek tek açıkladı. ‘Kar ne zaman yağacak?’ sorusu yanıt buldu. Sadece günler kaldı. Bu sene lapa lapa kar erken yağmaya başlayacak. Uzmanlar kar yağışı için uyarılarda bulunarak soğuk hava dalgasının başlayacağını tarihi açıkladı.

İstanbul’da bugün hava yağmurluydu. Hava sıcaklığı 19 dereceye kadar düştü.

Hava Forum sayfasından paylaşılan mesajda ise “36 saatlik Afrika sıcak hava dalgası geliyor. 3 Kasım Cuma akşamından itibaren yurdumuz aniden yaz havasına geçecek. Sıcaklıklar cumartesi İstanbul’da 28, İzmir’de 30, Ankara’da 26, Bursa’da 31 derecelere fırlayacak…” denildi.

Hava Forum “Cumartesi akşamı/gecesi ve pazar sabaha karşı kuvvetli lodosun şu şehirlerimizde ıslık çalmasını, camları zangır zangır sarsmasını bekliyoruz:

– Çanakkale – Edirne – Balıkesir – İzmir – Kırklareli – Tekirdağ – İstanbul – Bursa.”

KAR YAĞACAK MI?

Hava sıcaklıkları bir serin bir sıcak gidiyor. Uzmanlar ise bu yılın geçen senelere göre çok daha soğuk ve yoğun kar yaşının etkili olacağı görüşünde. Pek çok kişi susuzluğun da etkisiyle ‘Kar ne zaman yağacak?’ sorusuna yanıt arıyor.

Uzmanlar gün vererek tek tek açıkladı. Sadece günler kaldı. 7 Kasım’da başlıyor.

TRT Haber’in bildirdiğine göre dünya, El Nino hava akımının etkisinde. Daha önceki deneyimler, El Nino yıllarında Türkiye’nin içinde bulunduğu Doğu Akdeniz havzasında genelde bol yağışlı kış mevsimlerinin olduğunu gösteriyor.

Yani bu durum, yağışa susayan ülkemiz için umut verici bir tabloyu ortaya koyuyor. Meteorolojik verilerin bizler için ne söylediğini Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt anlatıyor.

El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Türkiye’nin bol yağış aldığını söyleyen Bozyurt, sıcaklık detayına vurgu yapıyor. “Bazı El Nino yıllarında bol yağışlı fakat ılık olmuş. Bazı El Nino yıllarında ise yine bol yağışlı fakat soğuk olduğunu görüyoruz” diyor ve bu seneki modellerin Türkiye için ne gösterdiğini açıklıyor:

Kasım ayı için de tahminlerin yine soğuk havanın habercisi olduğunu ifade ediyor Bozyurt. “7-10 Kasım arasında yine çok ciddi bir soğuk hava kütlesi bekliyorum” diyerek bu soğuk hava sisteminin de kar yağışı getirebileceğini belirtiyor. Soğuk ve kar yağışlı günlerin ardından ise pastırma yazının geleceğini söylüyor:

Bozyurt, “Aralıktan itibarense yoğun yağışlar bekliyorum. Ocak ve şubat aylarında da deniz etkili kar yağışları olabilir” dedi.

“11 Kasım gibi yine bir yüksek basınç gelecek. Bir hafta ila 10 gün mevsim normalleri civarında veya biraz da mevsim normalinin üzerine çıkacak bir hava sıcaklığı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir