İsrail’e 2 cepheden saldırı

Dünyadan gelen tepkilere rağmen Gazze’de katliamı sürdüren İsrail, bugün kuzey ve güney sınırlarında insansız hava aracı saldırılarıyla alarm durumuna geçti.

İsrail, güney sınırında Yemenli Husilerin İHA saldırılarıyla panik yaşadı. Son dönemde Kızıdeniz’de saldırıları artıran Husiler, İsrail’in Kızıldeniz kıyısındaki Eilat bölgesini çok sayıda İHA’yla vurduğunu duyurdu.

Husilerin sözcüsü, bu bölgenin “İsrail işgali altındaki Filistin toprağı” olduğunu belirterek “ABD’nin ve İsrail’in tehditlerine rağmen Filistin davasını terk etmeyeceğiz” dedi.

Öte yandan İngiliz Kraliyet Donanması’na bağlı HMS Diamond destroyerinin, Kızıldeniz’de ticari gemileri hedef aldığından şüphelenilen dronu füzeyle vurarak imha ettiği belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, “Son dönemde artan yasa dışı saldırılar Kızıldeniz’deki uluslararası ticarete ve deniz güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır. İngiltere, küresel ticaretin serbest akışını korumak için bu saldırıları püskürtmeye kararlıdır” ifadelerini kullandı.

Yemen’deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım’daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz’de İsrail gemilerini hedef alacağı tehdidinde bulunmuştu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Kızıldeniz’in güneyindeki uluslararası kara sularda 3 ticari gemiye 4 saldırı düzenlendiğini açıklamıştı

HİZBULLAH’LA ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR

Öte yandankKuzeydeki Lübnan’dan atılan insansız hava araçları bu sabah İsrail’deki bir binada yangın çıkmasına yol açtı, çok sayıda İsrailli kurtarma ekibi bölgeye gönderildi. Hava savunma sistemleri bir İHA’yı düşürürken bölgede sirenlerin çalmasıyla panik yaşandı.

İsrail ordusu saldırıya topçu ateşiyle karşılık verdiğini duyurdu. Olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair bilgi verilmedi.

Lübnan’daki Hizbullah hareketi de, İsrail’e ait bir askeri noktaya güdümlü füzeyle saldırı düzenlediğini belirtti. Hedefin tam isabetle vurulduğunu ifade eden Hizbullah, İsrail askerleri arasında ölü ve yaralı olduğunu savundu.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 107 Hizbullah mensubu ile 6 İsrail askeri öldü. Ayrıca çatışmalar nedeniyle Lübnan’da 24, İsrail’de ise 5 sivil hayatını kaybetti.

İran destekli Lübnan Hizbullahı ve Yemen’deki Husiler, Gazze’deki saldırılar sonrası İsrail’e savaş açmıştı. “Direniş cephesi” olarak nitelendirilen bu grupların savaşa girmesiyle çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşeceği endişesi gündemdeki yerini koruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir